Ràdio Martorell 91.2 fm

Pàgina principal >> Les Noticies >> Representació de la llegenda de la Velleta i el Diable per la Fira de Primavera
Les nostres noticies

Representació de la llegenda de la Velleta i el Diable per la Fira de Primavera

17/04/2013

Gegants de Martorell, amb la col•laboració de diferents entitats locals, estan preparant la representació de la llegenda de la Velleta i el Diable dins la programació de la Fira de Primavera. L’entitat també previst celebrar el seu vintè aniversari amb la creació de dos nous gegantons i un dinar de germanor obert a la població. El Pont del Diable té una llegenda molt antiga i enguany, amb motiu dels vint anys dels gegants de la Velleta i el Diable i dels cinquanta anys de la reconstrucció del pont, en podreu veure una mostra. Tothom veurà com el riu s’endugué un pont; com i per què se’l coneix amb el nom de Pont del Diable. Els tres protagonistes de la llegenda: Velleta, gat i Diable ens transportaran al seu món de somni. Un muntatge amb màgia, foc, música i efectes especials que farà gaudir petits i grans. Participaran a la representació l’Aula de Teatre, la Colla de Diables de Martorell, els Geganters de Martorell, el Foment de Cultura i La Tramoia.

La representació de la llegenda del Pont del Diable es farà el dissabte 27 d’abril a les 21.00h al mateix pont.
Mentrestant, Geganters de Martorell tenen previst presentar per la Festa Major dos gegantons de nova creació que encara no tenen nom definit. Segons Aranda, les noves figures tenen a veure amb la Velleta i el Diable, però encara no tenen nom. Amb els gegantons volen que els nens petits de sis o set anys també puguin ser portadors i formar part de la colla.

L’associació vol crear cantera i afecció entre els col•lectius més joves, per això aquest any també estan fent visites als centres escolars. Expliquen la llegenda del Pont del Diable, la història dels gegants i tots els elements geganters. D’aquesta manera fan difusió de la cultura gegantera entre els infants de Martorell.

La colla també té la intenció d’organitzar un sopar de germanor després de l’estiu obert a tota la població i de mantenir la pujada dels gegants a la Serra de les Torretes per la Diada Nacional de Catalunya, tradició que van començar aquest any passat.

Fent una mica d’història, ens hem de remuntar a l’any 1946 quan es van estrenar els primers gegants de Martorell, el Ferran i la Isabel un donatiu de Pau Sendrós a El Foment. Van sortir de casa seva, de Can Carreres per participar a la festa de Corpus. Els primers geganters martorellencs van ser Josep Porta (Jep de les Puntes), Joan Bou, Antoni Martínez i Melcior Calis. Cal destacar l’acompanyament musical amb acordió diatònic de Jordi Gargallo. A finals dels anys 50 l’Ajuntament assumeix els gegants com a propis i es va fer càrrec de la reposició dels vestits que són els que porten actualment. Un grup de gent jove van decidir crear la colla de Geganters de Martorell l’any 1991. L’any següent l’Ajuntament encarrega una nova parella de gegants al Taller del Drac Petit de Terrassa: la Velleta i el Diable. La seva construcció es basa en els elements que identifiquen Martorell: la llegenda, protagonitzada pel dimoni i la Velleta, en la seva versió més popular, i el Pont del Diable, bé cultural d’interès nacional.

Recentment s’ha publicat El llibre gegant dels gegants, un conte infantil interessant no només per la seva temàtica relacionada amb el món geganter, sinó perquè explica la llegenda dels gegants de Martorell, el Diable i la Velleta. El conte, escrit per Nicolàs Alonso i Carles Arbat, recull algunes de les llegendes més boniques dels gegants de casa nostra, posa a l’abast dels infants una part de l’imaginari col•lectiu català i els ajuda a entendre què hi ha darrere d’aquestes figures dansaires de les Festes Majors.
 

 

[ Fer comentari ]

   

El teu comentari ...

Enviant desde: 207.46.13.141  
Nom
Comentari
(màxim 500 caràcters!)
Quins caràcters hi veus?

Amb això pretenem evitar l'inserció automàtica de comentaris (robots comercials, spam, ...)


Publicar comentari
 

Abril2024

DlDmDcDjDvDsDg
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
29300102030405
  Un producte de:

www.aMartorell.com
  Col.labora:

Logo Solvay Martorell