Candidatura d'Unitat Popular de Martorell

Pàgina principal >> Les Noticies >> Per un canvi en la política cultural de Martorell
Les nostres noticies

Per un canvi en la política cultural de Martorell

16/02/2014

CUP Martorell - Per un canvi en la política cultural de MartorellPer un canvi en la política cultural de Martorell

La construcció de la nova Bilbioteca respon al model de grans inversions i infraestructures difícils de mantenir que caracteritza la política local martorellenca.

Martorell tindrà una biblioteca nova. Així ens ho feia saber l’Informador en la seva passada edició del novembre. La nova Biblioteca tindrà seu en un edifici de 1.900m2 planta ubicat a escassos metres de l’actual i el cost pressupostat inicialment de 4,8 milions d’euros està en part finançat per la Diputació de Barcelona.

En la editorial de la mateixa publicació esmentada amb anterioritat pregunten qui te por a la cultura? Certament no hi ha cap motiu per témer a la cultura, ben al contrari es una eina bàsica per la cohesió de la nostra societat i elimina les barreres que el sistema econòmic vigent posa davant de la gran majoria de les persones de la nostra societat. Per altra banda és cert que la biblioteca de Martorell s’ha quedat petita, no ho podem negar, més aviat sempre ho ha estat i els seus horaris són molt limitats sobre tot a l’estiu. La qüestió o les qüestions que sorgeixen desprès d’aquest anunci són moltes, sobre tot si som conscients de la erràtica política cultural que s’ha dut des del consistori d’aquesta localitat durant molt anys. Bé, si no erràtica, de ben segur buida de continguts.

No cal mirar gaire enrere quan va ser inaugurada la Caserna com el nou Centre d’interpretació del Patrimoni de Martorell, centre que recentment s’ha anunciat com l’edifici des del qual es reconduirà tot el turisme cultural de la ciutat. El problema no es que només l’edifici romangui tancat. Malgrat la gran inversió en la seva reconstrucció ara no hi ha prou diners pel seu manteniment i molt menys per pagar al personal qualificat. Pitjor encara va ser designar que la Caserna seria un nou centre d’interpretació del patrimoni històric quan ni tan sols han tingut mai cura de preservar,cuidar , ni transmetre els valors del nostre patrimoni. Això si, l’edifici està fet.

Un altre exemple molt lamentable és la Sala Muxart on es va destinar gran part del pressupost de la “llei de barris”, només el seu pressupost era de gairebé mig milió d’euros. Tenia Martorell necessitat d’una nova sala d’art contemporani? No es podien haver aprofitat altres instal·lacions abans de refer tot un edifici? Al mateix Centre Cultural, a la Casa de la Cultura, a la Caserna, etc.. Segurament hi havia alternatives abans de fer aquestes instal·lacions però el consistori va decidir invertir en un edifici nou malgrat no havien previst la manca de públic que pateixen actualment aquestes instal·lacions i les gran despeses de manteniment fet que ha provocat que s’hagi de sacrificar el personal dels museus que treballava de forma continua a l’Enrajolada per poder mantenir oberta la Sala Muxart. D’aquesta manera es reduïa l’horari de visites de l’Enrajolada per augmentar l’horari d’obertura d’una sala d’art contemporani que no dóna ni tan sols l’oportunitat a artistes locals de mostrar els seus treballs. Això no suposa cap ampliació dels serveis culturals a la localitat, sinó un tanco aquí i obro allà, un sense sentit molt car. Però això si, tenim nova sala d’art, mentre al seu voltant el barri de la vila i el seu patrimoni arquitectònic segueix amb greus problemes.

Si aquesta ha estat fins ara la política cultural del govern de convergència a Martorell, quins són els dubtes evidents que podem tenir sobre la nova biblioteca? Hi haurà prou diners per pagar al nou personal que haurà de treballar en les noves instal·lacions, personal de manteniment i neteja, consergeria, bibliotecaris, gestors culturals, etc...? o haurà de patir un increment de treball l’actual personal de Biblioteca Francesc Pujols? S’ha plantejat la regidoria de cultura de Martorell si havia altres alternatives a la tan ambiciosa construcció d’un edifici que segurament superi els 5 milions d’euros? I que es farà de les actuals instal·lacions? Tancaran allà i obriran aquí com acostumen a fer o donaran un altre ús a aquest no petit edifici amb auditori inclòs? Tot plegat sembla que la nova biblioteca sigui una tapadora per poder construir un edifici de nova planta amb pàrquings i poder lluir a la fotografia el dia de la seva inauguració.

Gràcies a aquesta política cultural que ha projectat el nostre equip de govern convergent, d’espais culturals a Martorell en tenim per triar i remenar, però de cultura no tanta. No tenim cap por a la cultura, però no cal pagar tants diners pel seu embolcall, més encara quan no es preocupen del real contingut que no és un altre que el poble crea i decideix. Aquest diners s’haurien de destinar a crear continguts i mantenir el nostre patrimoni enlloc d’edificar edificis de nova planta que després quedaran buits i en desús.

 

 

 

[ Fer comentari ]

   

El teu comentari ...

Enviant desde: 52.70.240.171  
Nom
Comentari
(màxim 500 caràcters!)
Quins caràcters hi veus?

Amb això pretenem evitar l'inserció automàtica de comentaris (robots comercials, spam, ...)


Publicar comentari
 

Abril2024

DlDmDcDjDvDsDg
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
29300102030405
  Un producte de:

www.aMartorell.com
  Col.labora:

Logo Solvay Martorell