Fundació Privada Arc de Sant Martí

Pàgina principal >> CENTRE D'ATENCIÓ DIÜRNA ARC DE SANT MARTÍ

 

 

DESCRIPCIÓ DEL PROJECTE
 
La Fundació està donant un important i indispensable suport al funcionament del Centre d’ Atenció Diürna, un important complex atencional que inclou un Servei d’Atenció Especialitzada, un Servei de Teràpia Ocupacional i un futur Centre Residència.
 
Tot i que hi ha hagut en els darrers anys un augment de recursos a la zona, aquests encara són insuficients. Les contínues peticions de les famílies i les necessitats que encara hi ha no ens permeten tirar la tovallola i amb l’afany de donar resposta a aquestes necessitats continuem lluitant. Volem donar resposta a aquells pares de nois i noies amb discapacitat intel·lectual que preocupats pel futur dels seus fills vénen a l’entitat buscant una solució. S’estan donant casos en que alguns nois i noies assisteixen a centres lluny de casa (en altres poblacions), o que estan en un servei que no és l’adequat per a ells, o alguns que estan a casa sense rebre cap tipus d’atenció.
 
Per això, el nostre objectiu ha sigut la creació de un Centre d’Atenció Diürna en el que se ofereixen dos serveis:
- CENTRE D’ATENCIÓ ESPECIALITZADA (CAE).
- SERVEI DE TERÀPIA OCUPACIONAL (STO).
Serveis que s’han creat en una primera fase ja que és la necessitat més immediata.
 RESIDÈNCIA, servei que es crearà en una segona fase ja que hem valorat sèriament que a llarg termini serà molt necessari.
Els beneficiaris del projecte són nois i noies amb discapacitat intel·lectual que han finalitzat l’etapa escolar i per diferents motius no presenten les competències necessàries per l’accés a serveis més normalitzats. Són persones adultes, de més de 16 anys, amb un funcionament intel·lectual molt limitat, amb possible presència de greus deficiències sensorials, motores i/o greus alteracions neurobiològiques i, en ocasions, també amb presència de conductes desajustades i/o trastorns mentals associats. Així doncs, estem parlant de persones que degut a la seva discapacitat psíquica i física necessiten un grau molt alt d’atenció per part dels professionals i gaudir d’espais completament facilitadors per poder desenvolupar les seves capacitats. Una altre tipologia d’usuaris que quedaran atesos en aquests serveis seran les persones amb trastorns de conducta greus. Son usuaris difícils d’ubicar en serveis ja que la seva problemàtica necessita un nivell molt alt d’atenció i professionals molt capacitats per fer-ho. Per això pensem que aquest serveis donaran una gran sortida a aquestes famílies amb tantes dificultats de recursos. Està programat que el 30% del usuaris dels centres siguin persones amb trastorns de conducta greus.
 
SERVEIS I Nº DE BENEFICIARIS
 
Pel CENTRE D’ATENCIÓ ESPECIALITZADA (CAE),tenint en compte el perfil dels beneficiaris, que per les seves dificultats, pel seu alt grau d’afectació, necessiten atenció i suport continuat per les activitats de la vida diària, és la d’atendre 18 nois i noies. Quan a la distribució dels usuaris, s’ha valorat un servei repartit en 3 grups, format cada grup per 6 persones. Cada grup esta en una aula amb dos educadors.
 
Pel SERVEI DE TERÀPIA OCUPACIONAL (STO) s’atén nois i noies en edat laboral que no hagin pogut accedir a cap altre servei ocupacional més normalitzador per a persones amb discapacitat. En aquest cas, l’idea del servei és la d’atendre 16 nois i noies distribuïts en 2 grups de 8 persones. Cada grup esta atès per un educador i una persona de reforç.
 
Per aquests dos serveis s’ha construït un edifici amb espais dividits que permeteixen acollir les dues activitats independents i els serveis comuns, les dependencies del edifici son:
-3 aules CAE,2 aules STO, 2 despatxos personal tècnic, sala reunions, Infermeria, sala fisioteràpia, Sala logopèdia, sala multisensorial, sala polivalent, Gimnàs, 14 Serveis, Menjador i cuina, Magatzem, Recepció, Pati-jardí.
 
L’activitat diària dels nois que assisteixen al centre en divideix en sessions de psicomotricitat, estimulació sensorial, Fisioteràpia, Tasques ocupacionals, Hàbits d’higiene i Hàbits alimentaris
 
La RESIDÈNCIA acollirà 28 usuaris i estaran distribuïts en 4 unitats de convivència (2 unitats de 8 usuaris i 2 de 6). Les unitats de convivència seran casetes independents que contaran amb 2 o 3 habitacions dobles, 2 habitacions individuals, 1 bany i  1 sala d’estar - menjador.
A més, cada unitat de convivència tindrà un espai exterior (pati-jardí) amb una taula i cadires per poder fer activitats de lleure. Aquests patis estaran comunicats i tindran espais compartits. També hi haurà un passadís comunicador que recorrerà les 4 unitats de convivència, amb accés directe a cada unitat i amb un punt de control. I hi haurà un accés als espais compartits amb els altres dos serveis (CAE i STO).
 
ÀMBIT TERRITORIAL ON ES DESENVOLUPA
 
Prenem com a referència la zona del Baix Llobregat Nord perquè el conjunt de poblacions que la formen són la zona d’influència de l’entitat i del Centre d’Atenció Diurna i la futura Residència, motiu d’aquest projecte.La procedència, doncs, dels usuaris dels serveis queda limitada a la petició generada a Martorell i la seva àrea de influència (poblacions del Baix Llobregat Nord). En aquests moments on es detecta la necessitat és a Martorell, on es troba la seu de l’entitat, i a les poblacions de Sant Andreu de la Barca, Castellví de Rosanes, Olesa de Montserrat, Masquefa, Pallejà, Abrera i Esparreguera. En el cas que quedés coberta la petició generada a la zona i quedés alguna plaça lliure, es podria donar el vist-i-plau a una sol·licitud de fora de la zona comentada.
 
ACTUACIÓ DE LA FUNDACIÓ AL PROJECTE
 
Aquest projecte el va iniciar L’Associació Arc de Sant Martí, un cop presentat i passades les fases d’estudi i aprovació per les administracions públiques que concedeixen els terrenys i el cofinançament de la construcció es va crear la Fundació. La Fundació ara te la finalitat de portar la gestió i vetllar pel bon funcionament dels serveis.
Durant l’any 2009 i 2010 te previst posar-se en contacte amb les diferents empreses privades, possibles mecenes, fundacions benèfique si altres fons susceptibles d’aportar capital per al funcionament del centre i poder començar el projecte de la residencia.

Març2024

DlDmDcDjDvDsDg
26272829010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  Un producte de:

www.aMartorell.com
  Col.labora:

Logo Solvay Martorell