Martorell: 975 anys. Una nova publicació del CEM

 
21/04/2008

El 28 de juny de 2007 es van complir 975 anys de la primera menció de Martorell en un document; un fet que va donar lloc a una exposició produïda pel Centre d'Estudis Martorellencs, amb el suport Patronat de Cultura de l'Ajuntament de Martorell, i que es va poder visitar la tardor passada a la sala d'exposicions del museu L'Enrajolada. Ara el CEM, de la mà d'Alfred Mauri, publica un detallat catàleg d'aquesta mostra.


El document esmentat correspon a un dels quatre que documenten un interessant plet, el tribunal del qual va celebrar una de les seves audiències a Martorell l'any 1032. Aquest ens proporciona prou dades com per formar-nos una imatge de com era el Martorell de d'aquell moment, entendre la seva raó de ser i el seu emplaçament. A partir de les fonts documentals i arqueològiques s'explica el conflicte entre Mir Geribert i el monestir de Sant Cugat; el marc en el qual es desenvolupa l'audiència celebrada a Martorell; els antecedents immediats en l'assentament humà en el que avui és Martorell; el procés de formació del poble i la seva importància com a mercat; per cloure amb una referència ineludible a les persones que durant el segle XX van tenir cura i passió per la història del municipi i van preservar bona part de les informacions que avui ens permeten aquest coneixement.


Un treball rigorós i entenedor que presenta una visió innovadora fruit dels projectes de recerca impulsats des del CEM, entre els que es compten el que ara s'edita.


Aquesta publicació es pot adquirir a la Llibreria Estel de Martorell (Av. Dr. Massana, 16) o a través de la llibreria virtual del CEM, a la que es pot accedir a l'adreça d'internet www.medievalweb.org/llibreria.